ADS

PILETINA U TIJESTU S BIJELIM UMAKOM OD BUKOVAČA



Piletina i gljive odlična su kombinacija u svakoj prilici. Upravo zato se odlično slažu i u lisnatom tijestu.

Sastojci:

500 g pilećih prsa

200 g lisnatog tijesta

250 g bukovača

170 g kisele pavlake

2 dl kokošijeg temeljca

peršun

ulje

kim

biber, so

Priprema:

Lisnato tijesto nemojte razvaljati, samo ga odmrznite onako kako je bilo u pakovanju. Izdvojte iz bloka dio tijesta tako da dobijete neku vrstu korpe. Tijesto pustite da odmara sve do polovine pripreme piletine i sosa. Tada ga stavite u rernu na 200 stepeni.
Pileća prsa očistite od masnoće i narežite na kockice. Začinite ih s 2 kašičice začina, solju, biberom i kimom i sa 2 kašike ulja.
Na vruću tavu stavite piletinu i pustite je da se zapeče sa svih strana i da izgubi sirovu boju mesa. Kada je piletina gotova odložite je sa strane u zdjelu, a na tavu stavite bukovače narezane na krupnije komade. Pobiberite i posolite bukovače te ih pustite da puste malo tečnosti u kojoj treba da se dinstaju.
Pred kraj dinstanja dodajte u gljive 2 dl kokošjeg temeljca, ili ako nemate temeljca 2 dl vode pomiješane s kokošjom kockom za supu. Dodajte i 170 g kisele pavlake i sve zajedno prokuhajte.
Kada se umak reducira skoro za polovinu dodajte piletinu i sitno sjeckani svježi peršun. Pustite da i dalje sve zajedno kuha uz povremeno miješanje i kroz 5 minuta piletina s gljivama i pavlakom bi trebalo da bude gotova.
Pečenu i toplu lisnatu košaricu napunite piletinom, gljivama i sosom te poslužite odmah.

Izvor:kuharica.avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe